День комп’ютерника

14 лютого відзначається неофіційне, але важливе свято День комп'ютерника. 14 лютого 1946 року науковому світу і всім зацікавленим був продемонстрований перший реально працюючий електронний комп'ютер ENIAC I (Electrical Numerical Integrator And Calculator).

Цікаво, що роботи по розробці першої обчислювальної машини спонсорувались американською армією, якій комп'ютер був необхідний для проведення військових розрахунків, планування і програмування. ENIAC I пропрацював до 23 годин 45 хвилин 2 жовтня 1955 року, а потім був розібраний.

Звичайно, були і більш ранні комп'ютери, але це все прототипи і експериментальні варіанти. А ENIAC був розроблений для вирішення одного з серйозних і потрібних завдань того часу: для обрахунку балістичних таблиць армії. В армії були відділи, які займаються обрахуванням балістичних таблиць для потреб артилерії та авіації. В цих відділах була посада Армійський калькулятор матеріалів.

Цікаві факти про світ комп'ютерів:

  • У 1982 році, за версією американського журналу Time, комп'ютер став "людиною року".
  • У фахівців комп'ютерної сфери кілька професійних свят на рік. 13 вересня відзначається День програміста, в останню п'ятницю липня - День системного адміністратора, 9 вересня - День тестувальника.
  • У США в 1984-1999-х було продано персональних комп'ютерів більше, ніж автомобілів.
  • Символ "@" в Україні називають собачкою, в багатьох інших країнах - равликом або мавпочкою.
  • У Великобританії в 2006-2013-х вийшов телесеріал "Компьютерщики" про витівки трьох фахівців служби підтримки інформаційних технологій.
  • У 1998 році в Китаї двох хакерів, які зламали комп'ютерну систему банку і викрали $ 31 тис., засудили на смертну кару.
Top